Antonia Elisabeth Korvezee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antonia Elisabeth Korvezee
Antonia Elisabeth Korvezee in 1954
Persoonlijke gegevens
Geboren Wijnaldum, 8 maart 1899
Overleden Den Haag, 17 januari 1978
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Theoretische scheikunde
Universiteit Technische Universiteit Delft
Soort hoogleraar Buitengewoon hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Antonia Elisabeth (Toos) Korvezee (Wijnaldum, 8 maart 1899Den Haag, 17 januari 1978) werd op 14 april 1954 de eerste vrouwelijke hoogleraar van de Technische Universiteit Delft. Haar benoeming tot buitengewoon hoogleraarschap in de theoretische scheikunde, was min of meer een compensatie voor eerder misgelopen leerstoelen. Al in 1936 werd zij voor het eerst voorgedragen. Voor haar hoogleraarschap was Korvezee al lector in de theoretische scheikunde. Haar hoogleraarschap was op persoonlijke titel en met behoud van het salaris van het lectorschap.

Korvezee was gespecialiseerd in radioactiviteit. In 1930 promoveerde zij. In de jaren daarna verbleef zij twee keer een half jaar in Parijs in om aan het bekende laboratorium van Marie Curie onderzoek te doen naar radioactiviteit. Ondanks haar specialiteit werkte Korvezee niet mee aan de opzet van de latere reactorcentrum op het terrein van de Technische Universiteit Delft.

Veel mensen zagen Korvezee als een feminist, ze was echter nooit actief betrokken bij de vrouwenbeweging. In 1989 stelde de Technische Universiteit Delft een jaarlijks emancipatieprijs in waaraan haar naam verbonden werd, maar deze werd na enkele jaren weer opgeheven.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werd prof. dr. ir. Korvezee geselecteerd voor de Alumni Walk of Fame[1] ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de TU Delft. Korvezee kreeg dit eerbetoon omdat zij de eerste vrouwelijke hoogleraar was aan de Technische Hoogeschool.

Een straat en een collegezaal op de campus van de TU Delft zijn naar haar vernoemd. Ook een vergaderzaal op de TU Delft Campus draagt haar naam. In Heerhugowaard is in 2009 de Antonia Korvezeetuin naar haar vernoemd. Nijmegen heeft sinds 2013 een Toos Korvezeepad.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Biografie Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland